Gyakori kérdések

1. A gyermekről, akiért írok önnek, azt feltételezzük, hogy egyfajta specifikus tanulási rendellenességgel küzd. Milyen lépéseket kell követnem?

  • a legjobb, ha elmondjuk a szülőknek a gyanúnkat;
  • a család orientálódhat a szakemberek felé, kérhet egy komplex pszichológiai értékelést különös tekintettel az specifikus tanulási rendellenességre, a számítás, az írás, a memorizálás, az olvasás nehézségeire. Az első jelek azonosításáról, az értékelésről és a regisztrációról a https://eduacces.ro/hu/jogszabalyok oldalon talál részletes információkat.
  • a gyermek érzelmi támogatása az iskola osztályához és gyermekcsoportjához való alkalmazkodáshoz


2. Mit kell tennem tulajdonképpen az osztályban egy specifikus tanulási rendellenességgel rendelkező gyermekkel?

Célszerű, hogy ezeknek a gyermekeknek megfelelő oktatási légkört teremtsünk, amely nagyobb támogatást kínál számukra, erről többet olvashat a következő helyen: Az osztálytermi tanítási tevékenységek és viselkedéskezelés adaptálásának módjai.

3. Mit tegyek, ha van egy gyermek az osztályban, akinek nehézségekkel küzd? Hogy állapítom meg, hogy ezek tanulási nehézségek vagy tipikus viselkedési problémák?

Javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb irányítsa őket egy értékelő központhoz, mely kimondottan olyan gyermekeknek nyújt szolgáltatásokat, akiknek nehézségeik vannak az írás, az olvasás, a memorizálás és a számítás terén. A gyermek értékelésének folyamatát a következő címen mutatjuk be:

Infographic szakembereknek és sajátos nevelési igényű gyermekek szülei számára.

valamint eduacces.ro platformon a Jogszabályok alatt a 2016. évi 1985 sz. rendeletben

4. Hogyan irányíthatják a szülők a diszlexiás gyermeket? Milyen terápiás formákat javasol a logopédián kívül?

Fizikoterápia. A diszlexiára hajlamos vagy diszlexiás gyermekek többségénél késés tapasztalható a mozgáskoordinációban, az egyensúly kialakulásában, rendellenesség a testérzékelésben és a térbeli orientációban, fejletlen vagy keresztezett dominancia. A diszlexiát okozhatják a korai gyermekkori mozgásfejlődés rendellenességei.

 

Több szerző hangsúlyozza, hogy a mozgásfejlődés döntő szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében. A fizikoterápia segíti a tanulási képességek kialakítását az elemi mozgások fejlesztésével és formálásával, a statikus és dinamikus egyensúly kialakításával, a testséma szervezettségének ismeretével, az oldalirányú dominancia gyakorlásával és kialakításával, a térbeli-időbeli orientáció képességének fejlesztésével. Hozzájárul az auditív, vizuális és tapintási érzékelés fejlesztésével, az auditív, vizuális memória és sorozatosság fejlesztésével, valamint a finom kézmozgások koordinációjának fejlesztésével is.

A fizikoterápia hozzájárul az idegrendszer harmonikus működéséhez. Az óvodában megkezdett kinetoterápia révén fejleszthetőek az oktatási folyamatban szükséges készségek, például: disztributív figyelem, koncentráció, kitartás a munkában, differenciálási készség, logikus gondolkodás. 

Nagyon fontos, hogy a diszlexiás gyermek terápiájában napi intenzív fizioterápiás programot biztosítsanak az iskolázás évei alatt.

A diszlexiás gyermekek terápiája nem korlátozódik az olvasási és írási készségek fejlesztésére vagy a hiányos kognitív képességek kialakulására. Pszichológiai tanácsadást vagy egyes esetekben pszichoterápiát igényelnek.

Az iskolai évek alatt a diszlexiás gyermekek egyre súlyosabb érzelmi és személyiségfejlődési rendellenességekkel küzdenek. Az iskolai kudarc alacsony önértékelést, kisebbrendűségi komplexust, értéktelenség érzését, szorongást, pszichoszomatikus rendellenességeket, neurotikus rendellenességeket vagy viselkedési rendellenességeket okozhat. Az osztálytermi integráció gyakran nem megfelelővé válik. Folyamatos pszichológiai támogatásra van szükségük, hogy könnyebben kezeljék a gondokat, amelyekkel szembesülnek.

Az egyéni vagy csoportos terápiás tevékenységekben a gyermek pozitív megközelítése, értékelése és ösztönzése előnyösebb. A pszichológiai beavatkozások célja egy valós önkép, önelfogadás, önbizalom növelése, a tanulási motiváció növelése, a frusztráció feldolgozása, az ellenálló képesség növelése, a gyermek érzelmi vagy viselkedési problémáinak csökkentése, az iskolai alkalmazkodás javítása, a kollektív beilleszkedés képessége, a gyermekek körül egy osztálytársakból és felnőttekből álló támogató hálózat kialakítása.

Számos módszert alkalmaznak: strukturált játékok módszere, pszichodráma gyermekek számára, élménypszichoterápia, művészetterápia, VIT módszer, kognitív-viselkedési terápia stb. A diszlexiás gyermekek társadalmi beilleszkedését célzó különféle tevékenységek és programok szintén jótékonyan hatnak.


5. Szükségem lenne bibliográfiára vagy hasznos linkekre a diszlexia kezelésére.

Az TSI-vel (rövidítve a speciális tanulási zavarok, beleértve a diszlexiát is) rendelkező gyermekek számára adaptált anyagokat az alábbi linken érheti el:

https://eduacces.ro/ro/resources?resource_type=all&category=1&activity_type=1&language=hu